Sparren

Sparring (vechten) is het wedstrijdonderdeel van Taekwondo waarin kampioenschappen tot en met Olympisch niveau worden georganiseerd. Sparringwedstrijden zijn een tweegevecht waarbij de sporters ingedeeld worden naar leeftijd en gewicht. De sporters dragen bij deze wedstrijden borst-, hoofd-, kruis-, arm- en scheenbeenbeschermers. De bescherming en het reglement dat geldig is bij alle wedstrijden, zorgen ervoor dat de gevechten veilig zijn voor de deelnemers.

Stijlvormen

Taeguk / Poomsae is ook een pijler van Taekwondo. Deze stijlvormen zijn een schijngevecht waarbij een vaste volgorde van technieken uitgevoerd worden. Ze bieden de beoefenaar van Taekwondo – de Taekwondoka  – een perfecte manier technieken te leren en te leren beheersen. Er worden ook wedstrijden op het gebied van stijlvormen georganiseerd, waarbij elke vorm door een jury wordt beoordeeld op kenmerken als kracht, balans, dynamiek en uitstraling.

Zelfverdediging

Bij het onderdeel hosinsul (zelfverdediging) train je de verdediging tegen een aanval. Deze aanval kan een stoot of trap zijn, maar ook een greep of klem of aanval met een stok of mes. Dit onderdeel maakt Taekwondo ook een waardevolle sport voor diegenen die zich beter willen leren verdedigen.

Eenstaps-sparring

Een andere pijler van Taekwondo is ilbo-taeryon (één-stapssparring) waar de aanval een stoot is en je op vele manieren een verdediging daarop oefent. Behalve ilbo-taeryon, oefenen meer gevorderde taekwondoka’s ook tweestapssparring (ibo-taeryon) en zelfs driestaps-sparring (sambo-taeryon).

Breektest

De breektest (gyepa) is bedoeld als een middel om je eigen capaciteiten te testen door het breken van bijvoorbeeld planken of zelfs stenen.

Onderstaand laat Gerard van den Berg een breektest zien met verschillende technieken. In het filmpje ook het sparring-gedeelte van zijn vijfde danexamen in 1992.