Taekwondo is een relatief jonge vechtkunst die afkomstig is uit Korea. Taekwondo betekent letterlijk ‘manier van de voet en de vuist‘, maar het accent ligt op de voeten en de benen. Taekwondo leent zich dan ook uitstekend voor het verbeteren van de lichamelijke conditie én het zelfvertrouwen. Taekwondo kent verschillende onderdelen, waarin je zowel fysiek als mentaal oefent om jezelf te verbeteren. Taekwondo kent de volgende onderdelen:

  • Sparring
  • Stijlvormen
  • Hosinsul (zelfverdediging)
  • Ilbo taeryon (één-stapssparring)
  • Gye Pa (Breektest)

Olympische discipline

Taekwondo is enkele malen een demonstratiesport geweest op de Olympische spelen en is sinds de Olympische Spelen in Sydney (Australië) in 2000 onderdeel een vast onderdeel van de Spelen. De van oorsprong Koreaanse verdedigings- en vechtsport heeft deze mijlpaal bereikt doordat het wereldwijd georganiseerd is en omdat veiligheid voorop gesteld wordt. In Nederland is de Taekwondo Bond Nederland (TBN) het officiële orgaan namens de internationale World Taekwondo organisatie en wordt erkend door NOC NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Taekwondo-organisaties: TBN en WT

Taekwondo Vereniging Leiden is aangesloten bij de Taekwondo Bond Nederland (TBN). Deze bond coördineert alle activiteiten in Nederland voor Taekwondoverenigingen die Taekwondo beoefenen volgens het WT systeem. De Taekwondo Bond Nederland is aangesloten bij World Taekwondo, die die wereldwijde coördinatie en ontwikkeling doet.

Door aangesloten te zijn bij de TBN wordt het taekwondo bij Taekwondo vereniging Leiden uitgevoerd en onderwezen op de manier zoals dat wereldwijd wordt voorgeschreven. De TBN zorgt ervoor dat de sporters Taekwondo op een verantwoorde manier in Nederland kunnen beoefenen. Daarnaast organiseert TBN in Nederland het nationaal Dan (zwarte band) examen en nationale en internationale kampioenschappen.

De TBN wordt o.a. erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) De TBN is aangesloten bij het Nederlands Olympisch Comité, Nederlandse Sport Federatie (NOC NSF), The European Taekwondo Union (ETU) en World Taekwondo (WT).