Binnen Taekwondo kunnen er verschillende leerling-graden behaald worden. Deze worden aangeduid met verschillende kleuren van banden. De witte tot en met de rode banden noemt men geups in het Koreaans. Iemand die start met Taekwondo begint met een witte gordel (10e geup genaamd). Door middel van geupexamens kan men hogere graden behalen tot en met 1e geup (rood-zwarte band).

Na deze eerste geup heeft men de mogelijkheid een zwarte band (1e Dan of Poom) te behalen. Iemand die nog geen vijftien jaar is krijgt een Poomband, een jeugd-zwarte band die half rood, half zwart is.

Betekenis van de kleuren

  • Witte band

Wit staat voor onschuld, onwetendheid, ongevaarlijk en kwetsbaarheid. Een witte-bander beheerst nog geen technieken en weet weinig tot niets van Taekwondo. Door het dragen van de witte band laat men zien dat men taekwondolessen volgt. De leerling is nog een zaadje dat moet worden geplant om tot bloei te kunnen komen.

  • Gele band

De basis is gelegd. Hij is nog niet gevaarlijk, maar kan zich wel verdedigen. Het zaadje begint wortels te krijgen.

  • Groene band

De Taekwondoka wordt steeds gevaarlijker, maar is nog lang niet gevaarlijk genoeg om het kwade te kunnen weerstaan. Er gaan bladeren aan het plantje groeien.

  • Blauwe band

De kleur blauw betekent dat de plant de hoogte in begint te groeien. Hij is een gevaar voor velen, maar niet voor iedereen. De basis is wel voorgoed vastgelegd. Nu komt er verbetering, kracht, variatie en snelheid.

  • Rode band

De rode band staat voor gevaar. De Taekwondoka is bijna klaar met zijn opleiding en beheert de technieken, maar moet voorzichtig zijn. De plant verandert in een boom met stam, takken en bladeren en moet daarvoor goede wortels hebben.

  • Zwarte band (1e Dan of Poom)

De zwarte band is het tegenovergestelde van wit, dus getraind, gevaarlijk en met beheersing van de technieken. De boom is nu ontwikkeld en laat zijn zaden op de grond vallen. Door hergeboorte gaat de boom verder met groeien.

Een zwarte band heet een Dan. In totaal zijn er 9 Dan-graden. Vanaf de vierde Dan mag iemand zichzelf sabeom nim of meester in het Taekwondo noemen. Vanaf de achtste Dan is men grootmeester in het Taekwondo.