De grondlegger van Taekwondo in Leiden is Aad van der Luit (1945-2017), een pionier voor onze Taekwondosport in Nederland. Van oorsprong kwam Aad uit de Judosport waarin hij diversen keren Nederlands kampioen is geworden en in het Nederlands judoteam heeft gezeten en getraind met de groten der aarde, onder wie Anton Geesink en Wim Ruska.

Eind jaren zestig toen Taekwondo in Nederland werd geïntroduceerd door de Koreaan Park Yong Soo was Aad van der Luit een van de eersten die deze nieuwe vechtsport in Nederland ging promoten. Dit deed hij met nog veel meer grondleggers van de Nederlandse Taekwondosport zoals Theo Salm, Rien Thoutenhoofd, Ron Landré , Jan Koster, Louis Pardoel en Jacques Jansen. Zij waren de eerste zwarte banddragers in het toenmalige Taekwondo. Aad van der Luit was met zijn sportschool in Leiden tussen 1970 en 1980 toonaangevend op de Nederlandse Taekwondotoernooien.

Gerard van den Berg is begonnen in 1972 bij Aad van der Luit en heeft in 1977 de sportschool van hem overgenomen waaruit Taekwondo vereniging Leiden is ontstaan.

Sportman, sport- en evenementenorganisator, raadslid, columnist, ereburger

Aad van der Luit was ook verzorger van het succesvolle Nederlands Team in 1976 dat erg goed presteerde op de eerste ETU Europese Kampioenschappen in Barcelona, met sporters als Walther van Emmerik, Johan Lapre , Tini Dona , Adje Baars, Peter Salm en speler/bondscoach Ad van Emmerik. Ook was hij verzorger/begeleider bij de wereldkampioenschappen in Seoul eind jaren 70.

Aad van der Luit was in Leiden niet alleen bekend uit de sport maar later ook als grote sport- en evenementenorganisator. Ook was hij 12 jaar raadslid in het gemeentebestuur van Leiden voor D66. Daarnaast was hij columnist, ereburger van Leiden, drager van de erepenning van de Leidse Sport Federatie en van de gouden speld van de Taekwondo Bond Nederland.